Recenze myši Cherry MW 2400

Tentokrát se podíváme na myš od renomovaného výrobce spínačů a příslušenství k PC, německé firmy Cherry.

Moje stará bezdrátová myš od firmy CANYON už dosloužila (vymačkané dva spínače, z toho jeden byl vyměněn) a tak jsem se rozhodl že si udělám radost a koupím si nějakou novou myšku na práci. Původní plán byl koupit co možná nejkvalitnější myš do 300 Kč. Požadavky byly, opět bezdrát (zvykl jsem si fungovat bez válejícího se kabelu vedle počítače), symetrické zpracování, spíše větší rozměry (než nějakou notebook „mrňku“), přijatelný design a kolečko + 3 spínače. Po hledání jsem se dostal do stádia, kdy jsem nebyl schopen vybrat v dané cenové relaci, takže jsem zvýšil cenovou hladinu na 400 Kč. V této relaci jsem narazil právě na myš od firmy Cherry. Z minulosti vám, že tato firma patří mezi špičky ve spínačích a hardware příslušenství. Rozhodl jsem se, že těch 390 Kč za ni dám (lze sehnat levněji, já na ni spěchal) a vyzkouším, jak Cherry drží svou kvalitu.

Balení, vzhled a vlastnosti

Myš jsem si převzal přímo v balení od výrobce. Jedná se o úhlednou krabičku, která je tak akorát na rozměry myši. V krabičce je samotná myš v průhledném pytlíčku. Zároveň je v myši nainstalovaná jedna alkalická AA baterie. Což již samo o sobě mluví za to, že myš bude pravděpodobně optimalizovaná na nízkou spotřebu. Dále je v balení úhledný a srozumitelný návod v několika jazycích. Čeština chybí, takže si člověk musí vystačit pravděpodobně s angličtinou.

Po vybalení zaujme myš čistým, jednoduchým a pohodlným designem. Kvalita zpracování a použité materiály jsou na vysoké úrovni. Povrch je tmavě šedý až černý, matný (nebudou vidět otisky a nečistoty). Dělící linka tlačítek přechází od kolečka volně do kontrolky stavu baterie. Ta se rozsvítí ve chvíli, kdy je úroveň napětí nízká a baterie je třeba vyměnit. Ve spodní části je klasická krytka pro baterii, vedle ní mechanický spínač pro zapnutí myši a zásuvka pro bezdrátový přijímač do USB. Myš je optická s infračervenou diodou. Rozlišení má 1200 dpi. Rozměry jsou 109 x 62 x 37 mm a hmotnost 85g s baterií. Výrobce na svých stránkách dodává utilitu pro nastavení tlačítek podle vlastních potřeb. Tento software je dodáván pouze pro Windows. Myš má spotřebu 6 – 8 mA. Myš dále disponuje úsporným režimem, kdy po delší době nečinnosti sníží svou spotřebu a vyčkává na pohyb (výrobce udává, že když se s myší nehýbe, nemusí být vypnuta). Režim úspory lze poznat tak, že se kurzor těsně po pohybu myši zlomek okamžiku nehýbe. V praxi to není nepříjemné a ani to neomezuje v práci.

Dojmy a zkušenosti

Po rozbalení mě myš opravdu mile překvapila zpracováním a celkově vzhledem i ergonomií. Myš se opravdu příjemně drží a její rozměry jsou pohodlné. Takto si představuji jednoduchý, praktický tvar. První věc kterou jsem hned udělal bylo pokus o zapnutí myši velkým spínačem. Moc to nešlo. Záhy jsem zjistil proč. Jedná se o mechanický spínač, který přímo přitlačuje vodivý drát k baterii. Spínač je masivní, protože zkrátka toto řešení potřebuje více síly, než obyčejný samostatný spínač. Upřímně mě toto řešení moc nepotěšilo, naopak spíše u tak drahé myši zklamalo. Technicky ho nepovažuji za čisté a ani v něm nevidím žádný přínos. Naopak se bojím, že nebude tak trvanlivé oproti běžnému spínači. Hned vedle spínače je „zaparkován“ bezdrátový přijímač. Na svém místě drží trochu slabě. Respektive, velice snadno se zasouvá a člověk ani nepostřehne, zda už zacvakly aretační jazýčky. Nicméně toto je jistě schválně, protože by se jinak přijímač nehtem špatně vytahoval. I přes pocit, že USB adaptér každou chvíli vypadne musím uznat, že drží a samovolně neupadne. Ani při různých otřesech…

Vedle spínače s USB adaptérem se táhne krytka na baterii. Věc která mě opět moc nepotěšila. Čekal bych, že krytka půjde otevřít jen pomocí nehtu. Mýlil jsem se. K otevření jsem si musel pomoci právě USB adaptérem.

Vytáhl jsem fólii oddělující kontakty baterie od myši. a USB adaptér připojil do PC. Myš jsem zapnul, rozsvítila se na chvilku červená kontrolka baterie a poté zhasla. Kontrolka mě trochu vyděsila, nicméně vše fungovalo jak má. Kurzor se pohybuje přesně, rozlišení je naprosto dostačující i na práci s grafikou. Myš mě potěšila teflonkami. Bez podložky na hladkém povrchu kloužou mnohem lépe než předchozí myš. Spínače tlačítek mají přesný stisk, který je doprovázen příjemným mírně zvonivým zvukem. Kolečko je na otáčení trochu nekonkrétní, „zoubkování“ je opravdu měkké a tak „scrooling“ není moc komfortní.

Závěr

Celkově myš hodnotím velmi kladně. Musím se totiž primárně přiklonit k používání a celkovému zpracování, které je opravdu na vysoké úrovni. Ergonomie odpovídá velikosti a ani vzhledem myš nebude kazit dojem. I přes nešvary jako je spínač ON/OFF, nebo krytka baterie, dostane zákazník za ty peníze kvalitní kus hardware (pravda, je potřeba ještě několik let testovat kvalitu spínačů).

Krabička myši
Myš v porovnání s krabičkou
Myš s přijímačem
Řešení vypínání a uložení přijímače
Obsah balení

Napsat komentář